Vahid Azerbaycan dünyada heç kese lazımlı deyil
24 Noyabr 2013 Bazar 16:01
Rusiyalı politoloq Qriqori Trofimçuk: Suveren ve zengin Qarabağ Qerb üçün daha elverişlidir.
“esas meseleni başa düşün: Sovet İttifaqı dağıldı ve hamı sepelendi. Vahid Azerbaycan mehz bu zaman yarandı. Ancaq daha vahid Azerbaycan dünyada heç kese lazımlı deyil. Bir şeye daha diqqetli olun ki, bu dünyada neler baş verir".

ANS PRESS-ın Rusiya metbuatına istinaden verdiyi melumata göre, bu sensasiyalı açıqlamanı Rusiya Strateji İnkişafın Modernleşdirilmesi Merkezinin vitse-prezidenti, politoloq Qriqori Trofimçuk deyib.

Onun sözlerine göre, Qerb yalnız xüsusi hadiselerde ölkelerin birleşmesine razılıq verir: "esasen de bu iş onun en yaxın tarixi dostlarına aid olanda bunu edir. Almaniyanı birleşdirdiler, amma Çexoslovakiyanı keçmiş SSRİ kimi, iki dövlete - Çexiyaya ve Slovakiyaya parçaladılar. Bu gün Azerbaycan da postsovet ölkeleri arasında güce çevrildiyi üçün, ABŞ-ın milli tehlükesizliyine qarşı birbaşa tehlüke menbeyi olub. Azerbaycanın güclendirilmesi hem de Qerbe serfeli deyil. Avropaya daha çox suveren, zengin Qarabağ dvleti elverişlidir".

Rusiyalı ekspert qeyd edib ki, Cenubi Qafqaz regionunda yaranmaqda olan bir neçe xırda dövlet var. O, hem de vurğulayıb ki, bu ve ya diger formatda Amerika herbi qüvvelerinin Cenubi Qafqazda yerleşdirilmesi vaxt meselesidir.

Onun sözlerine göre, ABŞ herbi bazaları bütün postsovet ölkelerinde praktiki olaraq çıxacaq: "Bakı üçün bu mesele ondan ibaretdir ki, bu mövcudluq ona ne qeder serfelidir, yaxud ne qeder serfeli deyil. Bele deyek ki, Azerbaycanın yoxluğunda Amerika herbi bazası Gürcüstanda yerleşib ve ya eksinedir. Meselenin başqa terefi ondan ibaretdir ki, bele "yataqlar" olan eraziler elverişlidir, ya yox... Çox zaman xeyr, elverişli deyil".

Politoloqun fikrince, eslinde ABŞ bu informasiyaları ötürmekle, heç kime hücum emek fikrinde deyil: "Amerikanın bu informasiya dalğasının ses-küyü altında kiçik Qafqaz dövletleri öz güclerini daha da artıracaqlar".

Ekspertin sözlerine göre, eger Azerbaycan açıq şekilde ve ya qismen anti-İran koalisiyasına girerse, onda Tehran bu regionda herbi emeliyyatların başlanğıcında Azerbaycanın erazisine mütleq zerbeler endirecek: "Azerbaycan, ona nezaketle teklif edilmiş Amerika bazalarının yerleşdirilmesine cehd etse de, etmese de, en çox zerer ceken teref olacaq.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar