Qarakend faciesinden 22 il ötür
20 Noyabr 2013 Çərşənbə 00:02
Qarakend faciesinden 22 il ötür. Ne üçün bu qeder dövlet resmisinin bir helikopterde toplandığı, ermenilerin uçuş marşrutunu haradan öyrendiyi hele de qaranlıq qalır.
22 il bundan evvel 1991-ci il noyabrın 20-de Xocavend rayonunun Qarakend kendi yaxınlığında Mİ-8 N72 herbi helikopterinin ermeni silahlıları terefinden ateşe tutulması neticesinde heyet ve sernişinler - Azerbaycanın görkemli dövlet ve hökumet nümayendeleri, Rusiya ve Qazaxıstandan olan müşahideçiler - dövlet katibi Tofiq Kazım oğlu İsmayılov, Baş prokuror İsmet İsmayıl oğlu Qayıbov, dövlet müşaviri Mehemmed Nebi oğlu esedov, Baş nazirin müavini Zülfi Saleh oğlu Hacıyev, deputatlar Vaqif Cefer oğlu Ceferov ve Veli Hüseyn oğlu Memmedov, Prezidentin İcra Aparatının şöbe müdiri Osman Hüseyn oğlu Mirzeyev, nazir müavini Qurban Hüseyn oğlu Namazeliyev, DQMV prokuroru İqor Aleksandroviç Plavski, DQMB Daxili İşler İdaresinin reisi Vladimir Vladimiroviç Kovalyov, Dağlıq Qarabağ üzre milli tehlükesizlik şöbesinin reisi Sergey Semyonoviç İvanov, fövqelade veziyyet rayonunun komendantı Nikolay Vladimiroviç Jinkin, Qazaxıstan daxili işler nazirinin müavini Sanlal Dasumoviç Serikov, milis general-mayoru Mixail Dmitriyeviç Lukaşov, polkovnik-leytenant Oleq Nikoloyeviç Koçerev, dövlet katibinin kömekçisi Rafiq Memmed oğlu Memmedov, telejurnalist Alı Mustafa oğlu Mustafayev, AzTV-nin işıqçısı Arif İsmayıl oğlu Hüseynzade, videooperator Fexreddin İbrahim oğlu Şahbazov, vertolyot heyetinin komandiri Vyaçeslav Vladimiroviç Kotov, heyet üzvleri Gennadi Vladimiroviç Domov, Dmitri Borisoviç Yarovenko helak olublar.

evvelce resmi olaraq helikopterin dumana düşerek qayaya çırpılması ehtimalı ireli sürülse de, bir neçe günden sonra onun vurulması faktı tesdiqlendi.

Üstünden iyirmi iki il keçmesine baxmayaraq, hadise ile bağlı bir sıra qaranlıq meqamlara bu güne qeder aydınlıq getirilmeyib. Meselen, ne üçün bu qeder dövlet resmisi eyni zamanda bir helikopterde toplanıb? Ne üçün döyüş zonasında mühafize üçün onu herbi helikopter müşayiet etmeyib? Uçuşun deqiq marşrutunu ermeniler haradan bilirdi? Yeri gelmişken, hemin melumata yalnız Qarabağda sovet silahlı qüvvelerinin komandanlığı malik idi. Helikopterin vurulduğu raketin menbeyi de melum deyil. Qarabağda o zaman en çox istifade edilen silah teyyarevuran zenit raketleri ve eyninövlü “Alazan” raketleri idi. İstilik raketlerinden istifade edilmirdi. Aviaqezalarda bütövlüyünü saxlayan ve zedesiz qalan qara qutudakı lentin "yanması" da qaranlıq meseledir.

Bu terror aktı ile ermeni separatçıları özlerinin terrorçu mahiyyetini bir daha sübut etdiler. Faktla bağlı 1991-ci ilde Azerbaycanın Herbi Qarnizon Prokurorluğu terefinden cinayet işi açılmış, istintaqın aparılması Respublika Prokurorluğuna verilib. Hazırda ise cinayet işi üzre istintaq dayandırılıb. Buna sebeb terror aktının baş verdiyi erazinin Ermenistan silahlı qüvvelerinin işğalı altında olmasıdır.

Allah rehmet elesin!


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar