Milli Dirçeliş Günü qeyd olunur
17 Noyabr 2013 Bazar 00:07
Ölkede Milli Dirçeliş Günü qeyd olunur. 17 noyabr Azerbaycanda milli-azadlıq herekatının başlanğıcı hesab olunur.
25 il bundan evvel, 1988-ci ilin noyabrında 100 minlerle azerbaycanlı Ermenistanın texribatlarına ve Sovet İttifaqının ikili siyasetine etiraz olaraq o vaxtkı Lenin, indiki Azadlıq meydanında toplaşdı. Bu gün Azerbaycanda milli-azadlıq herekatının başlanğıcı kimi de qiymetlendirilir. Hemin gün 68 il azadlığın ne olduğunu bilmeyen bir milletin "olum, ya ölüm" savaşı başladı. SSRİ-nin tezlikle mehve mehkumluğu mehz hemin gün daha aydın göründü.

Resmi Moskvanın, ermenilerin Dağlıq Qarabağa iddiasına loyal münasibeti ve qerezli mövqeyi, millete tarixini öz gücüne deyişmek isteyini aşılamışdı. Yüz minlerle insanın Azadlıq meydanına axışması ise en yeni tarixin temelini qoydu. Mitinqin ilk günleri gösterdi ki, Azerbaycanda, hele SSRİ-nin heç bir yerinde rast gelinmeyen mübarize başlayır.

Bunları gören resmi Moskva İttifaq döneminde Azerbaycanda ilk defe fövqelade veziyyet elan etdi. SSRİ-nin müxtelif erazilerinde dislokasiya edilmiş daxili qoşun qüvveleri Bakıya getirilerek meydanda yerleşdirildi, dekabrın 3-den 4-ne keçen gece ise mitinq iştirakçıları oradan zorla çıxarıldı. Onların bir qismi hebs edildi. O zaman herekat parçalansa da, millet öz arzusuna çatdı - 1988-ci il, noyabrın 17-den başlayan meydan herekatı azad Azerbaycanın temelini qoydu.

Bayramınız mübarek!!!


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar