Meherrem ayı başlayır
30 Oktyabr 2013 Çərşənbə 12:04
Qafqaz Müselmanları İdaresinin Qaziler Şurası Meherrem ayı nın başlanması ile bağlı fetva verib.
ANS PRESS-in verdiyi melumata göre, fetfada gösterilir ki, yeni 1435-cü ilin başlanğıcı-Meherrem ayının 1-i miladi teqvimi ile 2013-ci il noyabrın 5-ne tesadüf edir. Meherrem ayı hicri-qemeri ilinin ayları arasında müqeddes, möhterem aylardan biridir. Bu ay Hezert Peyğemberin buyurduğu kimi, müharibelerin qadağan olunduğu aylardan biri olmasına baxmayaraq, Aşura - Meherrem ayının 10-cu günü İmam Hüseyn (e) ve ehli-Beyt terefdarlarının şehadete yetirildiyi ay kimi daxil olub. Müselman ümmetinin tarixine en acı, lakin eyni zamanda insanlara qeyret ,qurur bexş eden bir hadise kimi daxil olmuş Kerbela faciesinin nesillerin yaddaşında yaşaması, İmam Hüseyn (e) heyat ve mübarizesinin yad edilmesi olduqca böyük ehemiyyet kesb edir. Bele ki, İmam Hüseyn (e) ezadarlığında Haqqın berpası ve edalet uğrunda seferberlik hikmeti var. İmam Hüseyn (e) dinin saflığı uğrunda mübarizesinin her il yad edilmesi bedbinlik ehval-ruhiyyesinin telqini deyil, torpağa bağlılığın, işğal olunmuş erazilerin azad edilmesi uğrunda fedakarlıq ve deyanete çağırışın tecessümüdür".

Fetvada Aşura günü cari ilin noyabrın 14-ne tesadüf edir. Kerbela şehidlerinin xatiresinin yad edildiyi teziye günleri münasibetiyle QMİ-nin Qaziler Şurası bütün dindarlara derin hüznle başsağlığı verir, onlara Allah-Tealadan sebr, meğfiret dileyir ve İmam Hüseyn (e) ezadarlığını İmamın şenine layiq şekilde keçirilmesini tövsiye edir. Vurğulanıb ki, Aşura merasimleri mescidlerde, ibadet ocaqlarında, habele xüsusi ayrılmış mekanlarda ictimai asayiş qaydalarına riayet olunmaqla keçirilmeli, teziye meclislerinde Kerbela şehidlerinin şenine xütbeler oxunmalı, habele Veten uğrunda şehid olanların eziz xatiresi yad edilmelidir. Müqeddes mekanlarda nizam-intizam gözlenilmeli,qurşağadek soyunaraq zencir ve ya başqa aletlerle bedene xesaret yetirmekle qan çıxarmaq kimi İslamda beyenilmeyen hereketlere yol verilmemelidir.

Bildirilir ki, Aşura merasimleri mescidlerde, ibadet ocaqlarında, habele xüsusi ayrılmış mekanlarda ictimai asayiş qaydalarına riayet olunmaqla keçirilmeli, teziye meclislerinde Kerbela şehidlerinin şenine xütbeler oxunmalı, habele Veten uğrunda şehid olanların eziz xatiresi yad edilmelidir. Müqeddes mekanlarda nizam-intizam gözlenilmeli, qurşağadek soyunaraq zencir ve ya başqa aletlerle bedene xesaret yetirmekle qan çıxarmaq kimi İslamda beyenilmeyen hereketlere yol verilmemelidir”.

Fetvada o da bildirilir ki, son iller teziye günlerinde QMİ-nin teşebbüsü ile gerçekleşen, xalqımız terefinden teqdir edilen tibbi ehtiyaclar üçün Kerbela şehidlerinin xatiresine qan verilmesi aksiyaların teşkili en münasib ezedarlıq nümunesi kimi örnek olmalıdır: “Ümidvarıq ki, inşallah, dindarlarımız bu il de İmam Hüseyn (e) teziyedarlığı zamanı humanist eneni davam etdirerek, İslamın şehidlik felsefesinin mahiyyetine daha derinden derk etmeye nail olacaqlar. Bu hikmeti derk eden ve Azerbaycanın müsteqilliyi yolunda şehid olmuş xüsusen Qarabağ torpaqlarının azadlığı uğrunda canlarını qurban vermiş Veten oğullarının xatiresini yad ederek eziz tutan xalqımız torpaqlarımızın bütövlüyünü, Vetenimizin davamlı tereqqisini, müqeddes dini-menevi deyerlerin qorunub saxlanmasını temin etmek yolunda daha artıq sey nümayiş etdirecek”.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar