İlham Eliyev İlin adamı elan edildi
24 Dekabr 2013 Çərşənbə Axşamı 17:46
İlham Eliyev nüfuzlu VİOAS jurnalı terefinden dünyada “İlin adamı” elan edilib.
ANS PRESS-in YAP-ın saytına istinaden verdiyi melumata göre, bu münasibetle jurnal özünün növbeti xüsusi neşrini Azerbaycana hesr edib.

Geniş oxucu kütlesine malik “Hind okeanının ve ereb denizinin sesi” (VİOAS) jurnalı Azerbaycan Prezidenti İlham eliyevi dünyada “İlin adamı” elan edib. Jurnal bu münasibetle bu ilin dekabr ayında derc olunan xüsusi Milad neşrini Azerbaycana hesr edib.

Qeyd edek ki, Seyşel adaları Respublikasında neşr olunan VİOAS jurnalı strateji ehemiyyete malik olan Hind okeanı ve ereb denizi regionunun sesini dünyaya çatdırmaq missiyasını üzerine götürüb. Jurnalın esas meqsedi regiondakı esas geosiyasi prosesleri işıqlandırmaqla yanaşı, ekosistemin qorunması ve qlobal istileşme, deniz quldurluğuna qarşı mübarize, turizmin inkişaf etdirilmesi meselelerine diqqeti yöneltmek, elece de Hind okeanında ve onun sahillerinde yaşayan xalqlar arasında dostluğun ve mehriban münasibetlerin möhkemlendirilmesine töhfe vermekdir.

Eyni zamanda hazırda BMT Tehlükesizlik Şurasının (TŞ) qeyri-daimi üzvü olmaq yönünde fealiyyet heyata keçiren Seyşel adaları Respublikasında Azerbaycanın qurumdakı 2012-2013-cü illeri ehate eden ikiillik fealiyyeti dövrü diqqetle izlenilir. Tesadüfi deyil ki, jurnalın redaksiya heyetinin oxuculara müracietinde bildirilir ki, Azerbaycan Prezidentinin “İlin adamı” seçilmesi heç de yalnız onun xalqın böyük desteyi ile növbeti defe prezident seçilmesi ve şexsi liderlik keyfiyyetleri ile bağlı deyil. Bu qerar hem de prezident İlham eliyevin rehberliyi altında Azerbaycanın BMT Tehlükesizlik Şurasının qeyri-daimi üzvü kimi uğurlu fealiyyetinin ve vezifesinin öhdesinden yüksek seviyyede gelmesinin neticesidir.

Bu münasibetle jurnalın üz qabığında “İlin adamı” kimi teqdim olunan prezident İlham eliyevin 10 illik fealiyyetinden sonra 2013-cü il oktyabrın 9-da yeniden xalqın böyük desteyi ile prezident seçilmesi, habele indiyedek ölkede yoxsulluğu 90 faiz azaldan dövlet başçımızın ümumi daxili mehsulun hecmini 2020-ci iledek iki defe artıracağı qeyd olunur.

Azerbaycanın sosial-iqtisadi ve siyasi uğurlarına böyük diqqet ayıran VİOAS jurnalının sözügeden sayının ilk meqalesi de “İlin adamı” başlığı altında Prezident İlham eliyevin dövlet başçısı kimi 10 illik fealiyyeti dövründe ölkemizin keçdiyi inkişaf yoluna hesr olunub. Jurnalın neşriyyatçı şirketinin rehberi Ceyms Mançamın müellifi olduğu meqalede yüksek iqtisadi inkişafa nail olan, yoxsulluğun süretle ve keskin azaldıldığı, müasir ve firavan cemiyyetin qurulduğu Azerbaycanın son 10 ildeki nailiyyetlerini dünyada tekrarlaya bilecek ölkenin olmadığı xüsusi vurğulanır. Müellif qeyd edir ki, mehz prezident İlham eliyevin güclü, ardıcıl ve xalq terefinden desteklenen liderliyi olmadan bu yüksek göstericileri elde etmek mümkün olmazdı. Bunun mentiqi neticesi olaraq prezident İlham eliyev 2013-cü il oktyabrın 9-da keçirilen prezident seçkilerinde seslerin 84,59 faizini toplayaraq növbeti 5 ilde de dövlet başçısı seçilib.

Azerbaycanla bağlı şexsi müşahidelerine esaslanan C.Mançam meqalede gösterir ki, onun ölkemizle yaxından tanışlığı Merkezçi Asiya-Sakit okean Beynelxalq Demokratların (CAPDİ) vitse-prezidenti kimi 9 oktyabr seçkilerini müşahide etmek üçün Azerbaycana devet olunması ve Filippin Milli Assambleyasının keçmiş sedri, hazırda Asiya Siyasi Partiyaları Beynelxalq Konfransının (İCAPP) hemsedri Xose de Venesiyanın başçılıq etdiyi müşahideçi qrupun terkibinde ölkemize seferi ile bağlıdır.

Daha sonra Azerbaycan haqqında bir sıra melumatların verildiyi yazıda prezident İlham eliyevin 1993-cü ilin oktyabrından 2003-cü ilin oktyabrınadek Azerbaycanın prezidenti olmuş Heyder eliyevin davamçısı olduğu vurğulanır.

Müellif yazır ki, 52 yaşlı prezident İlham eliyev islahatçı lider kimi analoqu olmayan inkişafa, ölkenin yüksek seviyyeli xarici elaqelerinin qurulmasına, yoxsulluğun keskin şekilde azaldılmasına nail olub. Tesadüfi deyil ki, texminen 10 illik fealiyyetinden sonra prezident İlham eliyeve 2013-cü il seçkilerinde ciddi reqib sayılacaq siyasi fiqur olmayıb ve prezidentliye iddialı olan müxalifet namizedleri seçkilerin neticesinde siyasi arenada layiq olduqları yere sahiblenibler.

Ölkemizdeki seçkiqabağı mühitle bağlı fikirlerini de bölüşen müellif qeyd edir ki, “Azerbaycan Hava Yolları” ile Londondan Bakıya yola düşmezden evvel, tesadüfen “BBC” radiosunun reportajlarının birinde Azerbaycanın menfi tonda teqdim edilmesinin şahidi olub: “Bu, menim Bakıda gergin, mübahiseli ve sert siyasi atmosferle üzleşeceyimi güman etmeyime sebeb oldu. Lakin çox keçmeden anladım ki, pezident İlham eliyev Yeni Azerbaycan Partiyasının üzvleri terefinden feal şekilde desteklenir ve partiyanın üzvü olmayanların çoxu seçkilerde tanıdıqları, fealiyyetine beled olduqları lidere ses verecekler”.

Seçkilerden sonra prezident İlham eliyevin xalqa müracietinde Azerbaycanın son 10 ilden artıq müddetde dünyada en süretli iqtisadi artıma malik olan ölkelerden birine çevrilmesi ile bağlı fikirlerini xatırladan müellif qeyd edir ki, bu gün Azerbaycanın geleceyi işıqlı görünür: “ÜDM-de böyük artımla yanaşı, neft gelirlerinin sebeb olduğu sosial rifah ölkede emanetlerin üçqat artmasına sebeb olub. Seçkisonrası müracietinde Prezident eliyev qarşıdakı illerde ölkenin inkişafına zemin yaradan “Azerbaycan 2020: Geleceye baxış” strategiyasından behs edib. Ümumilikde bu strategiya çerçivesinde ölkenin adambaşına düşen ÜDM-in hecmi 2020-ci iledek iki defe artırılacaq, bu ise öz növbesinde infrastrukturun yeniden qurulması, neqliyyat, şeher xidmetleri ve özel sektorun inkişafına ayrılan diqqet sayesinde Azerbaycanı enenevi iqtisadiyyatdan biliklere esaslanan iqtisadiyyatı olan ölkeye çevirecek”.

Meqaleye esasen, Dövlet Neft Fondundakı maliyye vesaitlerinin de yardımı ile 2014-cü ilde böyük hecmde dövlet investisiya xerclerinin iqtisadi artıma tekan vereceyi gözlenilir. Hemçinin yeni qaz yatağındakı keşfiyyat işlerinin yatağın 2015-ci ilde istismarı yönünde irelilemesi de Azerbaycanın enerji gelirlerinin gelecekde daha da artacağından xeber verir.

Müellif hemçinin qeyd edir ki, VİOAS jurnalının “İlin adamı” kimi Merkezi Asiyanın Qafqaz regionundan olan bir lideri - prezident İlham eliyevi seçmesi öten esrden etibaren dünyanın ne qeder çox deyişdiyini gösterir: “Bu o demekdir ki, Azerbaycan artıq ekser genc dövletler üçün inamlı ve herterefli inkişaf modeline çevrilib”.

Müellifin fikrince, prezident İlham eliyev ağıllı ve qetiyyetli liderlik keyfiyyetlerini özünde birleşdiren, XXI esrin başlanğıcında dövleti “üçüncü dünya” ölkesi seviyyesinden müasirliye aparan dövlet xadimlerinin bir nümayendesidir.

Hazırkı qloballaşmanın tesiri altında güc balansının Atlantikden Hind ve Sakit okeanlarına doğru deyişdiyinin vurğulandığı yazıda qeyd olunur ki, Seyşel adaları da bir vaxtlar “xırda dövlet” adlanırdı. Buna baxmayaraq, qloballaşma bele bir fikri demeye esas verir ki, “denizle ehate olunmuş heç bir dövlet kiçik deyil” ve kiçik ölkelerde yaşayan xalqlar heç de mütleq şekilde “kiçik xalqlar” deyil.

Bu baxımdan meqalede bildirilir ki, 2011-ci ilde BMT Tehlükesizlik Şurasının qeyri-daimi üzvü seçilen Azerbaycan ölke prezidentinin ağıllı rehberliyi altında bu vezifenin öhdesinden layiqince gelib.

Müellif qeyd edir ki, BMT TŞ-ye qeyri-daimi üzv seçilmesine çalışan Seyşel adaları Respublikasının prezidenti Ceyms Mişel bu isteyine çatmaq üçün prezident İlham eliyevden nümune götürmelidir: “Bu baxımdan prezident Mişel bizim Azerbaycan prezidentini VİOAS-ın xüsusi Milad buraxılışı üçün “İlin adamı” elan etmeyimize esas veren liderlik keyfiyyetlerini öyrense, uğur qazanar”.

VİOAS jurnalının qeyd olunan sayında eksini tapan “Azerbaycan beynelxalq seviyyede edaletin berpasına mühüm töhfeler verir” başlıqlı yazıda ise Azerbaycan Xarici İşler Nazirliyinin ölkenin BMT TŞ-deki sedrlik müddetinin başa çatması ile elaqedar 5 noyabr 2013-cü il tarixinde derc olunan beyanatına istinadla Azerbaycanın BMT TŞ-ye sedrliyi dövründe beynelxalq seviyyede edaletin berpasına ve beynelxalq hüququn prinsiplerine mühüm töhfeler verdiyi vurğulanır.

Yazıda bildirilir ki, bu müddet erzinde Azerbaycan etibarlı terefdaş olaraq BMT TŞ-ye üzv ölkeler ve diger beynelxalq tesisatlar ve qeyri-hökumet teşkilatları ile sıx emekdaşlığı davam etdirib. Hemçinin qeyd olunur ki, 2012-ci ilin may ve 2013-cü ilin oktyabr aylarında Azerbaycan TŞ-ye sedrliyi icra edib. Bu müddet erzinde qurumda bir sıra mühüm qerarlar qebul olunub, beynelxalq sülh ve tehlükesizlik meseleleri müzakire edilib.

Elece de Azerbaycanın teşebbüsü ile BMT ve İslam emekdaşlıq Teşkilatı arasında emekdaşlığın güclendirilmesi ile bağlı BMT TŞ-de yüksek seviyyeli görüş keçirilib. Noyabrın 1-den etibaren ise Şuraya sedrlik Azerbaycandan Çine keçib.

Belelikle, göründüyü kimi, Azerbaycanın sosial-iqtisadi inkişaf modeli ve xarici siyaset fealiyyeti beynelxalq seviyyede uğurlu nümune ve model kimi qebul olunur. Bu baxımdan nüfuzlu VİOAS jurnalının prezident İlham eliyevi “İlin adamı” elan etmesi Azerbaycanın son illerde daxili ve xarici siyasetde qazandığı uğurların müellifi olan dövlet başçımıza beynelxalq seviyyede verilen yüksek qiymetin, habele ölkemizin dünyadakı nüfuzunun durmadan artmasının tesdiqidir.




DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar