İçerişehere güclendirilmiş mühafize statusu verildi
19 Dekabr 2013 Cümə Axşamı 15:58
Parisde YUNESKO-nun Silahlı münaqişeler zamanı medeni mülkiyyetin qorunması üzre Komitesinin 8-ci sessiyası keçirilib.
18-19 dekabr 2013-cü il tarixlerinde Parisde YUNESKO-nun Silahlı münaqişeler zamanı medeni mülkiyyetin qorunması üzre Komitesinin 8-ci sessiyası keçirilib.

Gündelikde duran bir sıra meseleler, o cümleden İçerişeher üçün xüsusi ehemiyyet kesb eden - "güclendirilmiş mühafize" statusunun verilmesi meselesi öz eksini tapıb. Milli-medeni irsimiz olan İçerişehere "güclendirilmiş mühafize" statusunun verilmesi ile bağlı sorğu 19 dekabr tarixinde nezerden keçirilib ve bununla bağlı müsbet qerar qebul edilib. İçerişeherle bağlı müracietin teqdimatı "İçerişeher" Dövlet Tarix-Memarlıq Qoruğu İdaresinin iclasda iştirak eden nümayende heyeti terefinden keçirilib.

Bu statusa malik medeni obyektler Konvensiya ve onun İkinci Protokoluna qoşulmuş ölkelerin silahlı qüvveleri terefinden tanınan xüsusi emblemle nişanlanır ve güclendirilmiş mühafize ile temin olunur.

Qeyd olunmalıdır ki, İçerişehere Şirvanşahlar Sarayı ve Qız Qalası ile birlikde "güclendirilmiş mühafize" statusunun verilmesi ile bağlı sorğu "İçerişeher" Dövlet Tarix-Memarlıq Qoruğu İdaresi terefinden ilk defe 2010-cu ilde YUNESKO-nun Silahlı münaqişeler zamanı medeni mülkiyyetin qorunması üzre Komitesine teqdim olunub. Öten müddet erzinde Komitenin tövsiyelerine esasen, ölke qanunvericiliyi Silahlı münaqişeler zamanı medeni mülkiyyetin qorunması üzre Haaqa Konvensiyası ve onun İkinci Protokolunun teleblerine uyğunlaşdırılıb, habele İdare terefinden İçerişeherin qorunması ile bağlı bir sıra daxili qayda ve prosedurlar tekmilleşdirilib. Bununla yanaşı, silahlı münaqişeler zamanı "İçerişeher" Qoruğunun erazisinden ve tarixi-memarlıq abidelerinden herbi meqsedler üçün istifade olunmayacağına dair Azerbaycan Respublikasının Müdafie Nazirliyinin Beyannamesi ve beynelxalq humanitar hüququn norma ve prinsiplerinin Azerbaycan Respublikasının Silahlı Qüvvelerinde tetbiqi ile bağlı melumat Komite üzvlerine teqdim olunub.

İçerişeherin mühafizesi meselesine beynelxalq seviyyede verilen bu yüksek qiymet Azerbaycan Respublikası Prezidenti cenab İlham eliyevin ölkemizin milli-medeni irsinin qorunması sahesinde uğurlu dövlet siyasetinin daha bir behresidir. Azerbaycanın medeni deyerlerinin, o cümleden zengin tarixi-memarlıq irsinin incilerinden biri olan İçerişeherin qorunması ve dünyada teşviqinde Azerbaycanın birinci xanımı, YUNESKO-nun ve İSESKO-nun xoşmeramlı sefiri Mehriban xanım eliyevanın ve onun rehberlik etdiyi Heyder eliyev Fondunun da böyük rolu xüsusi qeyd edilmelidir.

İçerişeherin YUNESKO-nun "Güclendirilmiş mühafize rejimli abidelerin siyahısı"na daxil edilmesi Azerbaycanın zengin tarixi-memarlıq irsinin bu incisinin qorunması seviyyesinin beynelxalq ictimaiyyet terefinden yüksek qiymetlendirilmesinin göstericisidir.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar