Azerbaycanlı qadınlar niye ecnebiye ere gedir?
27 Noyabr 2013 Çərşənbə 17:06
Azerbaycanlı qadınlar niye ecnebiye ere gedir? Ekspertler qadınları ehtiyatlı olmağa çağırır.
Bakıda özünü elme serf eden 33 yaşlı Gülşen Memmedova düşünürdü ki, artıq yaşlı bir qadındır. O, özel heyat yaşamayacağını ve ere gede bilmeyeceyini düşünürdü. Bu sebebden de özünü elme, işe, karyera qurmağa serf etmişdi. Bir gün Turqut Mahmetoğlu adlı türkle qarşılaşanda bu fikirleri alt-üst oldu. Qısa zaman kesiyinde görüşdüyü Turqutla sevişen Gülşen münasibetleri ciddileşdirmek qerarına gelib. Turqut Bakıda kimsesiz olduğu üçün elçiliyi özü edib, Gülşenin “herisi”ni alaraq, onunla aile heyatı qurub. Bir müddet Bakıda yaşayan xoşbext cütlük, Turqutun tekidile Gülşenin paytaxtda olan menzilini satıblar. Gülşenin maşını ve diger bahalı eşyalarını da satdıran Turqut onu Türkiyeye aparıb. Türkiyede ilk günler yaxşı dolansalar da, sonradan Turqutun çirkin niyyeti üze çıxıb. Bir gün eve serxoş gelen er arvadına pul qarşılığında dostu ile yatmağı emr edib. Qadını dostu ile cinsi elaqeye mecbur eden Turqut sonralar arvadını qazanc menbeyine çevirir.

“Bir müddet Türkiyede Turqutun evinde fahişelik etdim. Müşteriler çox idi. Turqut qazancı götürür, eve yalnız yemek alırdı. Senedleri de seyfde gizletmişdi. Onun elinden qurtula bilmirdim. Bir neçe defe qaçmaq istesem de, Turqutun elaqeleri geniş olduğu üçün, bacarmadım. Lakin bir gün Turqut yol qezasında öldü, menim de canım qurtardı. Senedlerimi seyfden götürdüm. Etiraf edim ki, onun ölümüne sevindim. Pulları da götürdüm, qayıtdım Bakıya”, - deye Gülşen Memmedova bildirib.

Bakıya qayıdan Gülşen burada öz biznesini qurub. Lakin hele de çekdiyi ezabları unuda bilmir. eslinde Gülşen kimi ecnebiye ere gederek, sonradan bedbext olan qızlar çoxldur. Lakin onların bexti hemişe Gülşen kimi getirmir.

Qeyd edek ki, hele de ecnebi kişilere meyl eden qadınların sayı artmaqdadır. Statistikaya nezer saldıqda görerik ki, bu ilin birinci yarısında Azerbaycanda ecnebi ve vetendaşlığı olmayanlarla 800 nikah bağlanıb. Bu gösterici öten ilin müvafiq dövründe 743 olub. Ekspertler ise bunun sebebini müxtelif amillerle ölçür. Bezi ekspertlerin fikrince, ecnebilerle nigah hem dövrün telebi, hem de iqtisadi problemler ve psixoloji amillerle elaqedardır. Mesele ile bağlı “Temiz dünya” İctimai Birliyinin sedri Mehriban Zeynalova ANS PRESS-e verdiyi açıqlamada bildirib ki, bütün bu felaketlerin kökünde ecnebiye ere geden qızların evlendiyi adam baresinde melumatsız olmaları durur.

“Onlar hemin adamın kim olduğunu bilmeden, pulu var deye, yaxud da mehz ecnebi olduğuna göre ona ere gedir. Seminarlarda, tedbirlerde her zaman bize müraciet eden ve etmeyen şexslere mesaj ünvanlayırıq ki, ecnebiye ere getmezden evvel sefirliklere müraciet ederek hemin şexs haqqında etraflı melumat alın. Amma teessüf ki, bir çox hallarda qızlar ve onların valideynleri bu meseleye çox bigane yanaşırlar. Melumatı deqiqleşdirmeden evlilik kimi önemli bir qerar verirler”, - deye M.Zeynalova bildirib.

Ekspertin fikrince bu sebebden de ecnebi vetendaşlara ere geden qadınların ekseriyyeti boşanır: “Bir çox hallarda bir defe evlenib, ayrılmış qadınlar yeniden aile heyatı qura bilmirler. Onlar da başa düşür ki, Azerbaycan kişileri evlenib ayrılmış qadınla aile heyatına pis baxır. Onlar da yeniden evlenmek üçün ecnebi vetendaşlarla elaqe qururlar. Mene ele gelir ki, biz bu adetleri ve stereotipleri aradan qaldırmalıyıq. eger bizim cemiyyetde boşanmış qadınlara münasibet bir qeder deyişse, ecnebilerle evlenenlerin de sayı azalar. Belece qadınlarımız ve qızlarımızın heyatı tehlüke altında qalmaz”.

Regional Psixologiya Merkezinin baş psixoloqu Deyanet Rzayev ANS PRESS-e açıqlamasında problemin psixoloji aspektlerden qaynaqlandığını bildirib. Ekspert deyir ki, ilk önce ona diqqet yetirmeliyik ki, Azerbaycan kişileri Avropa qadınları ile evlenmeyi sevmirler. Ekspert buna sebeb kimi ecnebi qadınlarla bizim kişilerin arasında mentalitet ferqinin olmasını gösterir.

“Azerbaycanlı qadınlar xaricilere ere gedir. Çünki Avropa kişilerinin centlemen davranışları var. Azerbaycan kişileri qadınla davrana bilmirler. Qadına xeyanet etmek ve s. kimi fikirler azerbaycanlı kişilerin problemidir. Bilirler ki, ecnebi kişisi qadına başqa qiymet verir. Lakin sonradan bunun bele olmadığını gören qadınlarımız problemlerle üzleşirler”, - deye D.Rzayev bildirib.

Ekspert bildirib ki, burada bizim kişilerin de müeyyen menada problemi var. “Biz öz qadınlarımızın qedrini bilmirik. ecnebi hetta gedib bardan en pis fahişeni götürüb arvad edir. Şotland bir tanışım vardı, varlı ecnebi idi. O fahişeni arvad etdi. İndi de xoşbextdirler. Bele hallar da olur ki, qadın insan alverinin qurbanına çevrilir. Yeni hemişe türklere ere gedenler xoşbext olmurlar”, - deye D.Rzayev bildirib.

Qadın Krizis Merkezinin rehberi Metanet ezizova azerbaycanlıların ecnebilerle aile qurmasını müxtelif sebeblerle bağlayır.

“Adeten her bir insan fikirleşir ki, eger onun yaşadığı ölkede problem varsa, Avropaya getse, heç bir problem olmayacaq. Başqa bir streotipler ise düşünür ki, eger o, avropalı kişi ile aile heyatı qurarsa, demek onun azadlığı olacaq. Xüsusen genc xanımlar fikirleşirler ki, xarici vetendaşla aile heyatı qursa, problemlerle üzleşmeyecek. Lakin unutmaq olmaz ki, Avropanın özünde de bu gün problemler çoxdur. Qanuni terefden götürdükde de Azerbaycan xanımları üçün problemler yarana biler. Avropanın ele ölkeleri var ki, qanun daha çox kişilerin terefindedir. Ancaq Azerbaycanda çox zaman uşağı anası ile saxlayırlar. Amma Avropanın ele ölkeleri var, uşağı ata ile saxlayırlar. Yeni bütün bunları bilmeden xarici vetendaşla aile heyatı qurduqda müeyyen çetinlikler ortaya çıxa biler”, - deye Metanet ezizova bildirib.

Şerietde qadınların xariciye ere getmesine, yaxud kişilerimizin xarici qadınla evlenmesine heç bir engel qoyulmur. İlahiyyatçı İsmayıl ehmedovun ANS PRESS-e verdiyi melumata göre, eger aile qurulacaq şexs müselmandırsa, onun xarici olması problem deyil. Lakin şeriet müselmanın qeyri-müselmana ere getmesi, yaxud müselman kişisinin başqa dinden olan qadınla evlenmesine yol vermir.

“eger qadın müselmana ere gedirse, bu haram deyil. İster türk olsun, ister amerikalı. O, şexs müselmanlığı qebul edibse, onda heç bir problem yoxdu”, - deye İsmayıl ehmedov bildirib.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar