Odlar Yurdu üçün bele yanmaq lazım deyil!
02 Fevral 2014 Bazar 23:52
Cəhənnəmdə tıxac olacaq. Amma o dünyanın od-alovunu gözləməyib bu dünyada özünə cəhənnəm əzabı yaşadanlar da var.
Cehennemde tıxac olacaq. Amma o dünyanın od-alovunu gözlemeyib bu dünyada özüne cehennem ezabı yaşadanlar da var. Onlar özlerine od vururlar. en amansız ve ağrılı suisit forması seçenler son zamanlar xeyli artıblar. Düzdü şair demişdi. Yaşamaq yanmaqdır yanasan gerek. Amma bele de dememişdi axı...

“Mustafa!!! Ay kişi eve gel de! Üstüme nöyüt töküb özümü yandıracam!”.

Bu haray meşhur “Bir Cenub şeherinin” "uçastkovısı" Mustafanın arvadına mexsusdur! Bu epizoda baxanda mağmın sahe müvekkilinin yazıq veziyyetine hem acımışıq, hem de gülmüşük. Arvadının şantajı qarşısında her defe zavallı veziyyete düşen Mustafa eyni zamanda cani, oğru, quldur tutmalıdır. Gülünc veziyyetdir.

Metlebi Azerbaycandan Mustafa düzeltmek isteyen vetendaşların üzerine getirirem. Beleleri öz istediklerini almağın en qısa yolunu mehz mıs-mıs dememiş bir başa Mustafaya keçmekde görürler. Qarabağ müharibesi elili Zaur Hesenovun özüne vurduğu odla qaranlıq metleblere işıq salmaq isteyi prezildentden tutmuş en sıravi vetendaşa kimi bütün xalqı sarsıtdı. Dövlet öz boş yerlerine bir de baxdı, müeyyen neticeler, dersler çıxardı. Ve gördü ki, ölkede “Pembeyi dağı cünun içre bedeni nihan” olan başqaları da var. Ve onlar heç de deli deyiller.

Amma bu hadiseden sonra zencirvari proses başlandı.

Azerbaycan bir-birinin ardınca özüne od vuranların hesabına Odlar Yurdu adını bir başqa terefden doğrultmağa başladı. en adi sosial meseleni hell etmek üçün özüne el qaldıran, benzin töküb kibrit çekenler tedricen bu akta daha yaradıcı terefden yanaşmağa başladılar. Meselen, özünü yandırmaq aktına özünü öldürmek meqsedile yox, ucqar bir yerde azıb qalmış birisinin diqqeti celb etmek üçün od qalaması jesti kimi el atdılar. Burda ise tebii ki, müeyyen islahatlar aparıldı. Adam özünü bütöv yandırmadı, müeyyen ezalarına xesaret yetirdi. Yeni sağ qalsa behresini görsün. Bilirem, özüne el qaldırmaq bütün hallarda ağır hadisedir, çıxılmazlığın doğurduğu emosianal fesaddır. eli her yerden üzülen vetendaş başqa tesir formasımı tapa bilmir, gücü özüne çatır. Amma bu addım son zamanlar hakimiyyet orqanlarını hansısa problemin helinle vadar etmek yoluna yox, daha çox dövleti şantaj etmeye oxşayır.

Dünyada tam çılpaq soyunmaqdan tutmuş ağıza tikiş vurmağa qeder çoxlu etiraz forması var ve bu formalar öz behresini verir.

Azerbaycanda ise Zaur Hesenovun özünü yandırmasından sonra bu etiraz forması sözün heqiqi menasında qiymete mindi. İçi özünü yandıranlar çölü ile de özlerini yandırdılar ki, bahasını dövlet bahasını versin. Kimine ateşböceyi, kimine ise Semender quşu kimi görünen bu insanlar eslinde öz taleleri ile oynadıqlarının ferqinde olmalıdırlar. Dede Qorqudun bize odlu alovlu vesiyyeti var.

Dede Qorqud özümüzü yandırmağı mesleheti vermeyib. Ele dinde de böyük günahdır. Onsuz da çölümüz özgelerini yandırır. İçimizi de özümüz yandırmayaq. Bu alov dövleti işığa yox, qaranlığa aparır.

en maraqlısı da burasıdır ki, bütün bunlar Azerbaycanın Dağlıq Qarabağ davası fonunda baş verir. Biri gedib qürbetde cennet uğrunda helak olur, o birisi özüne bu dünyada bir cehennem alovu vurur ki, tüstüsü cemiyyetin tepesinden çıxır. Baxmayaraq ki, Qarabağ davası Azerbaycanın eli silah dütan her bir vetendaşının ferdi davasıdır ve her bir vetendaşımız özünü mehz ona göre qorumalıdır ki, o savaşda ya şehid, ya da qazi olsun.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar