Ermenistanda birce nefer olsa da azerbaycanlı yaşamır
29 Yanvar 2014 Çərşənbə 00:06
"Çünki bütün azerbaycanlılar oradan qovulublar". Bu fikirleri Qenire Paşayeva Avropa Şurası Parlament Assambleyasının sessiyasının ikinci gününün son plenar iclasında deyib.
Bu gün Avropa Şurası Parlament Assambleyasının (AŞPA) sessiyasının ikinci gününün son plenar iclasında “Avropada qeyri-tolerantlıq ve irqçiliyin qarşısının alınmasına dair strategiya” adlı hesabat dinlenilib.

Bu mövzu etrafında müzakirelerde Azerbaycanın AŞPA-dakı nümayende heyetinin üzvü, millet vekili Qenire Paşayeva Xocalı Soyqırımından danışıb.

“Rasizmin, nifret duyğularının, tolerantsızlığın artması bizi ciddi narahat etmeli ve onun qarşısının alınması istiqametinde üzv ölkeler ve Assambleya daha çox işler görmelidir. Amma biz harda, kimlere qarşı baş vermesinden asılı olmayaraq rasizmin, nifretin artması, tolerantlığın azalması kimi hallara bigane qalmamalıyıq ve onun qarşısını almaq üçün ümumi seylerimizi güclendirmeliyik”, deye Qenire Paşayeva bildirib ve bu kimi narahatlıq doğuran halların artmasının qarşısını almaq yollarından danışıb.

Onun sözlerine göre, bunun üçün üzv ölkelerde, xüsusile böyüyen genc nesillere kiçik yaşlarından etibaren ferqli etnik, dini, sosial ve cinsi qruplara qarşı dözümlülük, hörmet ve anlaşmanın öyredilmesi vacibdir, tehsil, metbuat ve medianın bu meselede rolu böyükdür: “Tessüf ki, biz görürük ki bezi yerlerde rasizmin, nifretin artması ve tolerantlığın azalmasında siyasetçilerin açıqlamaları, metbuat ve media, özellikle sosial media böyük rol oynayır. Rasizm, nifretin, toleransızlığın artmasının qarşısını ala bilmesek bu yaxın gelecekde böyük facielere sebeb ola biler ki, biz hamımız bunu mesuliyyetini bu günden derk etmeliyik. Men özüm bu cür hallardan eziyyet çeken bir ölkenin vetendaşıyam. Qeyd etmek isterdim ki, mehz Ermenistanda tehsil ve kütlevi informasiya vasitesiyle siyasetçilerin genc nesilde azerbaycanlılara qarşı yaratdıqları dözümsüzlük ve nifretin neticesi idi ki, 1988-ci ilde Ermenistandan 100 minlerle azerbaycanlı zorla ve eziyyet çekerek qovuldu. Bundan sonra ise Ermenistan silahlı qüvveleri Azerbaycan erazilerini işğal ederek, 20 minden çox azerbaycanlını qetle yetirdi”.

Qenire Paşayeva Xocalı şeherinde dinc azerbaycanlılara qarşı soyqırımın töredildiyini, 1 milyon azerbaycanlının 20 ilden artıqdır ki, mecburi köçkün heyatı yaşadığını bildirib ve AŞPA-nın qebul etdiyi 1416 saylı Qetnamesine baxmayaraq, Ermenistanın onların öz evlerine dönmesine imkan vermediyini qeyd edib: “Mence bu qeder böyük insan faciesi eslinde müzakire etdiyimiz bu mövzunu daha da geniş menada anlamağımıza kömek ede biler. Ermenistanın nümayende heyeti ise öz ölkesinde AŞPA-nın bu qetnamesinin yerine yetirilmesi istiqametinde çalışmaqdansa, Assambleyadakı millet vekillerine doğru olmayan melumatlar verir. Biz az evvel çıxış eden Ermenistan millet vekili Zöhrabyan xanım Azerbaycanla, xüsusile Azerbaycan prezidenti ile bağlı tamamile yalanlarla dolu fikirler seslendirdi ki, sizin her biriniz onun yalan olduğunu qısa zamanda araşdıra ve göre bilersiniz”.

“Ermenistanın Azerbaycan erazilerinin 20% erazilerinin işğal altında saxlamasına, 1 milyon azerbaycanlıların 20 ilden artıqdır ki, öz ev-eşiyine döne bilmemesine baxmayaraq, bu il de siz Azerbaycana seferiniz zamanı ölkemizde yaşayan minlerle ermeni esilli vetendaşlarımızı göre biler ve onlarla söhbet ede bilersiniz. Onlar size gerçeyi daha yaxşı söyleyer. Amma gelin görek Ermenistanda veziyyet necedir? Ermenistanda birce nefer olsa da azerbaycanlı yaşamır. Çünki bütün azerbaycanlılar oradan qovulublar. Teessüf edirem ki, Ermenistandan olan hemkarlarımız Assambleyamıza doğru olmayan melumatlar verirler ve bununla da gerginliyin daha da artmasına sebeb olurlar”, deye Qenire Paşayeva elave edib.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar