Qaraca David - İki dövlet, bir mebed
06 Aprel 2014 Bazar 00:43
Qaraca David her iki xalq - azerbaycanlılar ve gürcüler üçün ortaq deyere çevrilib.
Azerbaycanın Gürcüstanla serheddinde, hazırda mübahiseli erazi sayılan zonada qedim bir alban mebedi yerleşir – Qaraca David mebedi. Mebede yerli sakinler Keşiş dağ mebedi, Qaraca mebedi de deyirler.

ANS PRESS-in melumatına göre, deniz seviyyesinden 850 metr hündürlükde olan ve böyük coğrafi saheni ehate eden mebed kompleksinin bir hissesi Gürcüstanın, diger hissesi ise Azerbaycanın erazisinde yerleşir.

eslinde David VI esrde Suriyadan gelib ve tebii mağara olan Qaracada yerleşib. Daha sonra Qafqaz Albaniyası dövründe burada geniş mebed kompleksi tikilib.

"David Qaraca" 11-12-ci esre qeder alban kilsesi olub. Bu zaman monastır erazisi alban dövletinin varisi olan Sünik knyazlığının terkibinde idi. Amma orta esrlerde mebed gürcü kilsesinin tesiri altına düşür. Bunu Lord Kipianidze de etiraf edir ki, alban monastırı olan "David Qaraca" Şirvanşahlar ve Atabeylerin hakimiyyeti dövründe gürcülerin ixtiyarına keçib. O zaman Şirvanşahlar gürcülerle dostluq edir, Atabeyler ise vuruşurdu. Amma onların heç biri monastıra maraq göstermirdi. Çünki müselman hakimler üçün alban xristian mebedi maraqlı deyildi. Belelikle, mebed tamamen gürcüleşdirilib. Mehz bele bir dövrde onsuz da sayca azlıqda qalan xristian albanlar dağlara çekilmişdiler ve bu mebed de o dövrde terk edilmişdi. Aparılan tedqiqatlar gösterib ki, mebedin divarlarına çekilmiş şekiller ve gürcü dilinde olan yazılar onun yaşına nisbeten xeyli gencdir.

Bundan sonra gürcüler Davidin VI esrde Suriyadan İberiyaya gelmiş 13 xristian rahibinden biri olduğunu beyan edirler. Bu barede deyilen gürcü efsanesine göre, hemin 13 rahibin müellimi İohan Gürcüstanın paytaxtı Msextada yerleşib. David ise Tiflisde xristianlığı yaymalı imiş. Daha sonra o, hamile bir rahibenin iftirasına meruz qalıb. Yerli demirçiden hamile qalan rahibe ateşperest eyanların tesiri altında uşağın atasının David olduğunu deyib. Daha sonra mehkeme olub ve David möcüze göstererek uşağı anasının betninde danışdırıb. Rahib beraet qazanıb, rahibe ise onun qarğışına tuş gelib - daş doğub. Amma David şeheri terk etmeli olub ve Azerbaycan çöllerinde yerleşen Qaraca mağaralarına çekilib. Göründüyü kimi, İsa Mesihin ehvalatına benzedilmiş bir xristian revayetidir ve gürcüler Azerbaycana penah getirmiş bu mömin insanı öz tarixlerine bağlamaq üçün sözügeden ehvalata semimiyyetle inanırlar.

Belelikle, Qaraca David her iki xalq - azerbaycanlılar ve gürcüler üçün ortaq deyere çevrilib. Ele serhed bölgüsü ile her iki ölkenin erazisine düşen mebed her iki dövletin serhedçileri terefinden qorunur.












DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar