İraq ile vizasız gediş geliş
10 Fevral 2014 Bazar Ertəsi 22:15
Elmar Memmedyarov İraqın baş naziri Nuri el-Maliki ve xarici işler naziri Xoşyar Zebayri ile görüşler keçirib.
Bu gün Azerbaycanın xarici işler naziri Elmar Memmedyarovun başçılıq etdiyi nümayende heyeti İraqda resmi seferde olub.

Azerbaycan Xarici İşler Nazirliyinin metbuat xidmetinden ANS PRESS-e verilen melumata göre, sefer zamanı E.Memmedyarov İraqın Baş naziri Nuri el-Maliki ve xarici işler naziri Xoşyar Zebayri ile görüşler keçirib.

İraqın Baş naziri ile görüş zamanı ikiterefli münasibetlerin inkişafı, müxtelif sahelerde, o cümleden iqtisadi-ticaret, enerji, tehsil sahelerinde emekdaşlıq perspektivleri, elece de iki ölke arasında hökumetlerarası müşterek komissiyanın fealiyyeti müzakire edilib.

Terrorizmin beynelxalq ictimaiyyet, o cümleden ölkelerimiz üçün böyük tehlüke olduğu qeyd olunaraq, bu sahede emekdaşlığın xüsusi ehemiyyet kesb etdiyi ve beynelxalq birliyin seylerinin seferber edilmesinin vacibliyi vurğulanıb.

E.Memmedyarov İraqın Baş nazirine Ermenistan-Azerbaycan münaqişesi ile bağlı melumat vererek, BMT Tehlükesizlik Şurasının Ermenistan silahlı qüvvelerinin Azerbaycanın işğal olunmuş erazilerinden derhal, qeyd-şertsiz ve tam çıxarılmasını teleb eden 4 qetname qebul etdiyini ve bu qetnamelerin hele de Ermenistan terefinden yerine yetirilmediyini ve Azerbaycan torpaqlarının Ermenistan terefinden işğalının davam etdiyini diqqete çatdırıb.

Bu işğal neticesinde bir milyona yaxın insanın qanlı etnik temizlemeye meruz qalaraq, tarixi torpaqlarından qovulduğunu ve qaçqın ve mecburi köçkün veziyyetine düşdüyünü deyen nazir Ermenistanın beynelxalq hüquqa davamlı suretde hörmetsizlik nümayiş etdirdiyini qeyd ederek, bu ölkenin beynelxalq teşkilatların qebul etdiyi qetnamelere riayet etmeli olduğunu vurğulayıb. E.Memmedyarov münaqişe ile elaqedar Azerbaycanın haqlı mövqeyini ve beynelxalq teşkilatlar çerçivesinde desteklediyine göre İraqa öz teşekkürünü ifade edib.

Nuri el-Maliki İraqın Azerbaycan ile müxtelif sahelerde emekdaşlığa hazır olduğunu bildirib. Baş nazir İraqın Azerbaycanın erazi bütövlüyünü ve suverenliyini desteklediyini qeyd ederek, beynelxalq birlik terefinden qebul edilmiş ve tanınmış Azerbaycanın erazi bütövlüyünün pozulmasını tecavüz kimi qiymetlendirib ve beynelxalq teşkilatların qebul etdiyi qerar ve qetnamelerin yerine yetirilmeli olduğunu vurğulayıb.

Sefer çerçivesinde E.Memmedyarov İraqın xarici işler naziri X.Zebayri ile de görüşüb.

X.Zebayri ile görüşde ölkelerimiz arasında siyasi elaqelerin inkişaf seviyyesinin memnunluq doğurduğu qeyd olunaraq, iqtisadiyyat, enerji, neqliyyat ve tehsil sahelerinde emekdaşlığın genişlendirilmesi meqsedile birge seylerin artırılmasının vacibliyi vurğulanıb.

Bu xüsusda, xarici işler nazirleri iki ölke arasında fealiyyet gösteren hökumetlerarası komissiyanın fealiyyetini müzakire edibler. Görüşde müşterek komissiyanın İraq terefinden hemsedri rabite ve eyaletler naziri evezi Turhan el-Mufti de iştirak edib.

Nazir E.Memmedyarov Ermenistanın Azerbaycana qarşı tecavüzü ve münaqişenin helli üzre danışıqlar prosesi haqqında melumat vererek, bu münaqişede Azerbaycanın haqlı mövqeyini desteklediyine göre İraq terefine öz teşekkürünü ifade edib.

X.Zebayri İraqın Azerbaycanın erazi bütövlüyü, suverenliyi ve serhedlerinin toxunulmazlığını desteklediyini diqqete çatdıraraq, ölkesinin Ermenistan-Azerbaycan münaqişesinin beynelxalq hüququn norma ve prinsipleri, eyni zamanda, beynelxalq teşkilatların qerar ve qetnameleri esasında hellinin terefdarı olduğunu bildirib.

E.Memmedyarov hemkarına Azerbaycanın iştirakı ile regionda heyata keçirilen strateji enerji ve neqliyyat layiheleri baresinde melumat verib.

İraqlı telebelerin Azerbaycanda tehsil aldığını qeyd eden nazir gelecekde bu imkanların daha da artırıla bileceyini qeyd edib.

Görüşde Azerbaycan ve İraq xarici işler nazirleri terefinden "Azerbaycan Respublikası Hökumeti ve İraq Respublikası Hökumeti arasında diplomatik, xüsusi ve xidmeti pasportlara malik şexslerin vizasız gediş-gelişi haqqında saziş" imzalanıb. Bu sazişin iki ölke arasında temasların artmasına xidmet edeceyi vurğulanıb.

Görüşden sonra E.Memmedyarov ve X.Zebayri kütlevi informasiya vasitelerinin nümayendeleri üçün metbuat konfransı keçiribler.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar