Herbiye en çox pul xercleyen dövletler
14 Aprel 2014 Bazar Ertəsi 16:11
Başda ABŞ olmaq üzre Qerb ölkeleri 2013-cü il üçün herbi xerclerini azaldıb.
Başda ABŞ olmaq üzre Qerb ölkeleri 2013-cü il üçün herbi xerclerini azaldıb. ANS PRESS-in melumatına göre, buna baxmayaraq dünyanın diger ölkelerinde ehemiyyetli bir artım göze deyir. Türkiye de en çox herbi saheye pul ayıran ölkeler siyahısında 14-cü sıraya yükselib.

Stokholm Sülh Araşdırmaları İnstitutu dünya seviyyesinde 2013-ci ilde edilen herbi xercler hesabatını açıqlayıb. Qerb ölkeleri öten il herbi xercleri azaldıb, Asiya, Afrika ve Yaxın Şerq ölkeleri ise eksine xercleri artırıb.

Hesabata göre 2013-cü ilde dünya seviyyesinde herbi xercler 1,9 % nisbetinde azalıb. Bunun en ehemiyyetli sebebi ABŞ-ın xüsusile İraqdan çekildikden sonra müdafie senayesine xerclediyi vesaiti azaltmasıdır.

Asiya, Afrika ve Yaxın Şerqde ise tam bir silahlanma yarışı yaşanır.

ABŞ-dan sonra dünyada en çox herbi saheye xerc çeken ölkeler Çin ve Rusiya ise silahlanmaya davam edir. Çin herbi xerclerini yüzde 7,4%, Rusiya ise 4,8 % nisbetinde artırıb.

Orta şerq ölkeleri arasında en çox herbi xercleme eden ölke ise Seudiyye erebistanıdır. Herbi xerclerini 14% nisbetinde artıran Seudiyye erebistanı Fransa ve İngiltereni geride buraxaraq dünya sıralamasında dördüncü sıraya yükselib.

Türkiye de herbi xercler siyahısında son bir ilde 16-cı sıradan 14-cü sıraya yükselib. Türkiye milli gelirinin 2,3%-i, yeni 19,1 milyard dollarını herbi xerclere ayırıb.

Öten il dünya üzre ümumilkde bir katrilyon 747 milyard dollar teşkil edib. Bu miqdarın yüzde 37%-i ise ABŞ-ın payına düşür.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar