Bakıda 8-9 bal gücünde zelzele ola biler
11 Fevral 2014 Çərşənbə Axşamı 23:22
Bakıda zelzele baş vererse, qezalı veziyyetde olan yaşayış binalarına girmemek tövsiyye olunur.
Bakının Bayıl, Qaradağ rayonu, Milli parka yaxın erazileri, bir sözle Xezer denizine yaxın qesebe ve rayonlar seysmik baxımdan aktiv zonalar hesab olunur. Bu ise o demekdir ki, en güclü zelzele ocaqlarının mövcud olduğu Xezer denizindeki xırda bir tekan, hemin erazilerdeki yaşayış binalarına tesirsiz ötüşmeyecek.

Respublika Seysmoloji xidmet merkezinden bildirirler ki, bu gün paytaxt erazisinde baş vere bilecek zelzele 8-9 baldan yuxarı ola bilmez. Yeni yerin qurunt şeraitine uyğun olaraq bu seviyye artarsa ola biler ki, Bakının müeyyen erazisinde en çoxu 9 bal gücünde zelzele baş versin.

Bütün bundar nezere alaraq köhne ve müasir binalarda seysmik tehlükesizliyin temin olunması üçün teklifler planı hazırlanır.

“Hündürmertebeli yaşayış binalarında seysmik davamlılığı müeyyen etmek üçün monitorinqlerin aparılması zeruri hesab edilir. Bunun üçünse ilk növbede Neriman Nerimanov heykeli etrafındakı yaşayış binalarında bu işin başlanması teklif olunur”.

Ölkedeki seysmik tehlükesizlik sistemi ile bağlı dövlet proqramı üzerinde çalışan AMEA-nın Kibernetika institutunun direktoru Telman eliyev, hemin erazideki binaların bir neçesinde lokal sistemlerin quraşdırılmasını vacib hesab edir. Onun fikrince, paytaxtdakı zeif zelzelelerden sonra monitorinqler vasitesi ile hündür binaların seysmodayanıqlılığının deyişmesini mümkün etmek olar. Burda ise esas meqsed zelzelenin vura bileceyi zereri evvelceden minimuma endirmekdir.

Ekspertler ise hesab edir ki, ölkede 8-9 bal gücünde zelzele baş vererse, o zaman köhne binaların dağılmaq tehlükesi yüksekdir. Ona göre yox ki, onlar yaxşı inşa edilmeyib, sadece ona göre ki, hemin binaların o zamankı seysmik göstericileri 6 balla qiymetlendirilib. Müasir tikililerde körpülerde yol qovşaqlarında seysmik göstericinin 8-9 bala uyğun olduğunu deyen seysmoloji xidmet merkezinin şöbe müdiri Tahir Memmedli yeni binaların zelzeleye davamlı ve tehlükesiz olduğunu bildirdi. Ölkedeki zelzele ocaqlarının evvelceden müeyyen etmek üçün seysmoloji xeriteler yaradıldığını, vaxtaşırı müxtelif erazilerde monitorinq aparıldığın deyen şöbe müdiri ölke erazisindeki tehlükeli zelzele ocaqlarından da söz açdı.

Şöbe müdiri, Telman Memmedli: “Böyük ve kiçik Qafqazın Azerbaycan hissesinde Şamaxı, İsmayıllıda 9 ballıq zelzele ola biler. Yeni tehlükeli erazilerdir. Men düşünmürem ki, zelzelenin vaxtını evvelceden demek mükün olsun, amma bu sahede irelileyişler var ki, biz hansı erahzilerde yerleşen binaların 8-9 bala uyğun olduğunu üze çıxara bilerik”.

Ölkede güclü zelzelenin baş vere bileceyini evvelceden müeyyen etmek mümkün olmadığından istenilen tebiet hadiselerine hazırlıqlı olmaq lazımdır. Zelzele baş vererse, qezalı veziyyetde olan yaşayış binalarına girmemek tövsiyye olunur. Çünki zelzelenin avtoşokları zedelenmiş binanı daha da silkeleyib dağıda biler. Ona göre de ehtiyatı elden vermemek lazımdır.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar