Bakı şeherinde çox güclü zelzele olacaq?
30 İyun 2014 Bazar Ertəsi 11:23
Seysmoloq Bakı şeherinde 8 bal gücünde çox güclü zelzele olma ehtimalından söz açıb.
“Zaqatalada baş veren yeraltı tekanlar 2 il bundan evvel olan zelzele erazisinde qeyde alınıb. Derinliyi kifayet qeder dayaz, 10 km-e yaxın olduğuna göre, titreyiş çox hiss olunub. Aldığımız melumata göre, yeraltı tekanlar neticesinde tikililerde xırda çatlar yaranıb. Güclü dağıntı yoxdur. Zelzelenin maqnitudası 5,2-dir. Hemin yeraltı tekan 12 ballıq şkala ile 6 bal gücünde qeyde alınıb. Episentrden uzaqlaşdıqca tebii ki, zelzelenin gücü azalıb”.

Bu barede Respublika Seysmoloji Xidmet Merkezinin seysmoloji şöbesinin müdiri Tahir Memmedli ANS PRESS-e Zaqatalada baş veren zelzelelerle bağlı fikir bildirerken deyib.

Onun sözlerine göre, 2012-ci ilde hemin erazi hemişe öz seysmoloji feallığı ile seçilib: erazinin aktivliyi evvelden de şübhe doğurmurdu. Bilinirdi ki, hemin erazi xüsusi seymik erazide yerleşir. 2 il bundan evvelki yeraltı tekanlardan sonra bu ikinci titreyiş idi”.

Alimin fikrince bu zelzeleden sonra çoxlu avterşoklar olacaq. “Adeten avterşoklar zeif olur. Düşünürem ki, bu titreyişlerin çoxu hiss olunmayacaq”.

Tahir Memmedli onu da elave edib ki, Azerbaycanda seysmoloji aktivliye nezaret etmek üçün quraşdırılan yeni Seymoloji Stansiya ve avadanlıqlar vasitesile yeraltı tekanları izlemek üçün gözel imkanlar yaradır. Bu avadanlıqlar vasitesile baş veren zelzeleni yüksek deqiqliyile qeyde alınıb.

“Yeni avadanlıqlar vasitesile burada ve ümumiyyetle Azerbaycan erazisinde en zeif tekanları, hansı ki, evvelki stansiyalarda onları qeyde ala bilmirdik, onları yüksek deqiqlikle göre bilirik. Bu da seysmoloqlara ölkede seysmoloji aktivliyi deqiqlikle öyrenmeye geniş imkanlar verir. Bu cihazlar bize seysmoloji hadiseleri deqiqlikle izlemeye imkan verir. Seysmoloqlar da alınan melumatlar esasında müeyyen fikirler söyleye biler. Amma ümumilikde zelzelenin ne zaman baş vereceyini demek helelik mümkün deyil”, - deye Tahir Memmedli vurğulayıb.

Ekspert deyir ki, Azerbaycanda bir çox seysmoloji aktiv zona var. Hemin erazilerde güclü zelzele olmasını gözlemek lazımdır: “Bezi mütexessisler hemin erazilerde enerjinin boşalmasını deyirler. Amma göründüyü kimi bu proqnozlar özünü doğrultmur. Yene hemin yerlerde titreyişler olur. Bu da onu gösterir ki, zelzeleler hansısa qanunauyğunluq tanımır. Ona göre de, demek olmur ki. indi burda zelzele olub, bir de neçe vaxtdan sonra olacaq. Çünki bu çox mürekkeb proseslerdir. Sadece seysmoloqlar harada güclü zelzele ola biler ve onun gücünü deye bilerler”.

Qeyd edek ki, Zaqatalada baş veren veren yeraltı tekanların Bakı ile heç bir elaqesi yoxdur. Yeni bezen insanlar hansısa bölgede zelzele olan zaman, bunun paytaxtda da baş vereceyi berede düşünürler. Alimin sözlerine göre, bu fikirler düzgün deyil.

Tahir Memmedli onu da elave edib ki, Zaqataladan başqa, Azerbaycan üçün en teklükeli zelzele erazisi Şamaxı ve İsmayıllı erazisinde olan ocaqlardır: “Bundan başqa, en tehlükeli menbeler Xezer denizindedir. Hemin ocaqlarda baş veren yeraltı tekanlar Bakıda güclü zelzele tehlükesi yarada biler. Xezer denizinde ocaqlar çoxdur. Onlardan en böyük seysmik tehlükeye malik Anşerondan 50-60 kilometr cenubda, Xezer denizinde yerleşen güclü ocaq zonasındadır. Yaxşı ki, bu ocaq 60 kilometr aralıdadır ve 3035- kilometr derinlikdedir. Buna baxmayaraq, bu ocaqda baş veren proses Bakı üçün 8 bal gücünde zelzele yarada biler”.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar