Azerbaycanda güclü zelzele olacaq?
15 Mart 2014 Şənbə 12:12
Azerbaycanda gücü 4 baldan çox olmayan ve derinliyi 20 km-den artıq olan zelzele olacağı ehtimal olunur.
“Azerbaycanda gücü 4 baldan çox olmayan ve derinliyi 20 km-den artıq olan yeraltı tekanların olacağı ehtimal olunur”.

Bunu ANS PRESS-e açıqlamasında Azerbaycan Milli Elmler Akademiyasının (AMEA) Respublika Seysmoloji Xidmet Merkezinin baş direktoru Qurban Yetirmişli deyib. O bildirib ki, ölke erazisinde son zamanlar baş veren ardıcıl zelzeleler Hacıqabulda baş veren güclü zelzele ile elaqelidir:

“Fevral ayında Hacıqabulda baş veren zelzeleden sonra bütün respublika yeraltı tekanları hiss etdi. Bu cür güclü zelzelerin neticesinde bloklarda qırılmalar boyu oynama müşahide olunur. Hardaki gerginlik var, zelzele ocağı var ister-istemez ora aktivleşir. Ancaq buna baxmayaraq respublika erazisinde seysmiklik fon seviyyesindedir. Zelzele ocağlarında bloklar arasında olan gerginlik oynamalara sebeb olur. Qebele, İsmayıllı ve Lerikde fevral ayında baş veren tekanlar, avterşoklar Hacıqabuldakı 5,7 ballıq ocaqla elaqelidir. Çünki tekanlar bir qırılma boyu baş verir ve ocağa yaxın zonalarda sesmik aktivlik müşahide olunur.

Respublika Seysmoloji Xidmet Merkezinin baş direktoru Qurban Yetirmişli ölke erazisinde gülcü zelzelelerin gözlenilmediyini bildirib:

“esasen gücü 4 baldan çox olmayan ve derinliyi 20 km-den artıq olan yeraltı tekanların olacağı ehtimal olunur. Lap güclü zelzelenin olacağına inanmıram. Zeif tekanların olacağı istisna deyil ve bu da bloklarda qırılmalar boyu aktivlişme ile elaqelidir”.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar