Avropa Birliyi Azerbaycanla imzalanacaq readmissiya haqqında sazişin metnini derc edib
12 Fevral 2014 Çərşənbə 11:42
Avropa Birliyinin daxili işler üzre Şurası Azerbaycanla readmissiya haqqında sazişin imzalanmasına qerar verib.
APA-nın xeberine göre, imzalanması planlaşdırılan sazişin metni AB-nin saytında derc edilib.

Senede esasen Azerbaycan terefi Avropa Birliyi ölkelerine qanunsuz geden ve bu ölkelerde qanunsuz yaşayan ölke vetendaşlarını geri qaytarmaq barede üzerine öhdelik götürür. Bundan başqa, Azerbaycan terefinden verilen yaşayış icazesi ve ya vizaya malik olan, elece de Azerbaycan erazisi vasitesile AB erazisine daxil olan üçüncü ölkelerin vetendaşlarının, vetendaşlığı olmayan şexslerin readmissiyası haqda da resmi Bakının üzerine öhdelik qoyulur.

Öhdelikler qarşılıqlıdır ve AB terefi de analoji şertlerde bu sazişi imzalayacaq.

Terefler ölkede qanunsuz yaşayan ve ya readmissiyanın tesirine düşen şexslerin 5 iş gününden gec olmayaraq pul almadan geri qaytarılması üçün müvafiq senedler teqdim etmelidir. Üzv dövletler ve Azerbaycan üçüncü ölkelerin vetendaşları ve ya vetendaşlığı olmayan şexslerin tranzitini mehdudlaşdırmalıdır, o halda ki, bu şexslerin bilavasite teyinat ölkesine qaytarılması mümkün olmasın.

Saziş readmissiya üzre birge komissiyanın yaradılmasını da nezerde tutur.

Xatırladaq ki, Azerbaycan ve AB öten ilin noyabrında viza rejiminin sadeleşdirilmesi haqqında saziş imzalayıblar. Bu sened readmissiya sazişinin imzalanmasından sonra qüvveye minecek. Readmissiya sazişine Böyük Britaniya, İrlandiya, Şimal İrlandiya ve Danimarka qoşulmayacaq.

AB-nin Avropa qonşuluq siyaseti ve genişlenme üzre komissarı Ştefan Füle AB Şurasının qerarını şerh ederken bildirib ki, artıq AB Azerbaycanla readmissiya haqqında sazişi imzalamağa hazırdır: “Bu, vetendaşlar üçün viza rejiminin sadeleşdirilmesi ve asanlaşdırılması üçün vacibdir”.


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar