Kiçik çille bu gece başa çatdı
20 Fevral 2015 Cümə 03:04
Böyük çille 40, kiçik çille 20 gün çekir. Onlardan sonra Novruzadek qalan 30 gün boz ay adlanır.
Şerq xalqlarının heyatında tebiet hadiselerinin özünemexsus rolu olub ki, bunun neticesinde de bir sıra ayin ve merasimler yaranıb. Elece de Azerbaycanda tebiet hadiseleri xalqın inanclarında özünemexsus yer tutur. Xalq arasında uzun illerin müşahideleri esasında formalaşan qeyri-resmi teqvime göre, dekabrın 22-den qış fesli başlayıb.

Xalq teqviminde qış fesli 3 hisseye bölünür. Böyük çille 40, kiçik çille 20 gün çekir. Onlardan sonra Novruzadek qalan 30 gün boz ay adlanır.

Melumata göre, bu teqvimle dekabrın 21-den yanvarın 30-dek böyük çille, yanvarın 31-den fevralın 19-dek kiçik çille, fevralın 20-den martın 20-dek boz ay davam edir.

Xalq inanclarına göre, Azerbaycan erazisinde qışın oğlan çağı – kiçik çille fevralın 20-de başa çatır. Kiçik çille adeten şaxtası, sazağı, qarı-çovğunu ile ferqlenir.

Belelikle, 20 fevralda kiçik çilleni yola salır, boz ayı qarşılayırıq. Bundan sonra havalar tedricen isinmeye doğru gedecek. Boz ay 20 martda başa çatacaq. 2012-ci ilde Azerbaycan erazisinde baharın gelişi martın 20-si Bakı vaxtı ile texminen saat 09:14 radelerinde baş verecek.

Dede-babalarımız hemişe bu teqvime uyğun davranıblar...


DOSTLARINLA PAYLAŞ:

oyunlar